4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPacienţii, amânaţi intenţionat la analize, pentru a plăti mai mult | DOSAR...

Pacienţii, amânaţi intenţionat la analize, pentru a plăti mai mult | DOSAR ROMÂNIA LIBERĂ

Deşi laboratoarele de analize medicale au plafoane lunare de la Casa de Asigurări de Sănătate, majoritatea refuză bolnavii cu trimitere de la medicul de familie şi acceptă numai analizele plătite pe loc, mai scumpe.

Toate laboratoarele private de analize medicale din Târgu Jiu răspund că au terminat plafoanele, când un pacient are nevoie de serviciile acestora, și mai fac programări doar peste două sau trei luni. Însă, ce părinte ar aștepta după statul român incapabil să gestioneze un sistem de sănătate trei luni, de exemplu?

La nivelul județului Gorj sunt acreditate pentru efectuarea analizelor medicale 12 laboratoare: trei dintre acestea sunt ale spitalelor din Târgu Jiu, Motru și Târgu Cărbunești, restul fiind private. Dacă din 2008 și până în 2012, sumele alocate pentru analize medicale nu treceau de 1.500.000 lei, din 2013 fondurile au crescut semnificativ, până la peste 
4 milioane lei în 2017. Dar banii sunt, oficial, tot insuficienți. Laboratorul cu cel mai mare plafon alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Gorj este Labornerv, deținut de fosta directoare a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, Creola Enoiu. Acesta primeşte chiar mai multe fonduri decât cel mai mare spital din Gorj. Prin comparaţie, spitalul oraşului Turceni, care deservește sudul județului Gorj, este văduvit de plafon de la Casa Jude-ţeană de Asigurări. De exemplu, doar în aprilie 2017, Labornerv a avut un plafon de 52.280 lei, în timp ce spitalul orășenesc Turceni un plafon de 100 lei.

Analize medicale cu iz penal-infracțional

Laboratorul privat al fostei directoare Creola Enoiu, Labornerv SRL are cei mai mulți bani alocați, 525.039 lei pentru 2017, însă programări pe analize se fac doar o oră pe lună. Mai precis, pe 20 a lunii, între orele 14:00-15:00. Cunoscătorii în domeniu afirmă că este imposibil să programezi într-o oră pacienți care fac analize cu o valoare de 45.000-50.000 lei, adică minim 300 de persoane. Laboratoarele profită de portițele legislative și de multe ori nici nu-și termină plafoanele, iar asta deoarece preferă să facă analizele doar pe bani plătiţi direct de pacient, pentru că prețul este mult mai mare față de cel achitat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Am încercat o programare la Labornerv cu trimitere de la medicul de familie în data de 22 mai 2017 și nu a fost posibil fiindcă „nu mai avem locuri“, potrivit răspunsului pe care l-am primit. „Dacă vreți peste două luni“, ni s-a spus. Am revenit la același laborator de analize medicale și în data de 12 iunie, însă, răspunsul a fost ace-lași: „Nu mai avem locuri, reveniți pentru a vă programa în luna iulie. Dacă nu veniți între orele 14 și 15, nu mai prindeți loc“, a fost mesajul de la recepţie.

Se rețin cardurile de sănătate ale pacienților

Tot la Labornerv, cardurile de sănătate ale pacienților sunt reținute de către lucrătorii de la laborator și depozitate într-o cutie, odată cu prezentarea biletului de trimitere și este restituit în momentul când se prezintă pentru ridicarea rezultatelor. Pacienții sunt trecuți pe o agendă și puși să semneze atât la predarea, cât și la primirea cardului de sănătate.

Creola Enoiu a recunoscut această practică, dar o „justifică“ prin faptul că sistemul informatic nu funcționează cum trebuie, iar pentru a nu ține pacientul două ore pentru validare atunci recurge la reținerea cardului de sănătate. Specialiștii o contrazic pe reprezentanta Labornerv și afirmă că sistemul oferă și alte posibilități de validare. Nu e exclusă existenţa unui circuit fictiv al cardului de sănătate. Au existat situații în care laboratoarele au fost în legătură cu medicii de familie și medicii specialiști, dar în cele mai multe cazuri astfel de combinații se fac cu medicii specialiști, pentru că acolo se fac investigații foarte scumpe şi pot fi înregistrate fictiv în plus.

Conflict de interese

Situaţia acestui laborator este cu atât mai interesantă cu cât Creola Enoiu face parte din comisia care aprobă pachetele de servicii medicale și plafoanele de fonduri, inclusiv pentru laboratorul personal, fiind delegată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Regulamen-tul-cadru de organizare și funcționare a comisiei prevede că membrii acesteia „care fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al IV- lea inclusiv, au interes patrimonial legat de problemele supuse dezbaterii nu participă la lucrările comisiei referitoare la problemele pentru care se constată că au un interes patrimonial“.

Practic, reprezentanta PALMED în comisie dezbate problemele de care ulterior laboratorul personal beneficiază. Întrebată dacă s-a abținut de la dezbateri în cadrul comisiei, Creola Enoiu a recunoscut că nu, considerând că nu există niciun interes patrimonial.

Iritată de întrebările noastre, reprezentanta Labornerv, laboratorul cu cel mai mare plafon din Gorj, afirmă că fondurile de la stat pentru analizele asiguraţilor nu ajung în provincie din cauza Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București. „Câți bani mănâncă Bucureștiul? Unde s-au și prins listele cu pacienți, unde s-au dat bilete și medicamente la morți, acolo se mănâncă banii de nu ajung în provincie, acolo se mănâncă banii cei mai mulți pentru că acolo se fac mișculații la nivel de București și de aia nu sunt bani pentru provincie. Medicii de familie au dat bilete de trimitere la oameni morți și CASMB le-a decontat si au primit niște bani, milioane, nu este normal. Pe un laborator similar cum sunt cele din Târgu Jiu, unde nouă ni se alocă între 40-50.000 lei pe lună, un astfel de laborator din București primește peste 100.000 de lei pe lună cu același număr de personal şi același număr de analize pe care le face“, a declarat Creola Enoiu.

Asociaţia Pacienţilor: „Cunoaștem problema, este la nivel național“

Am contactat telefonic pentru o programare şi laboratorul Bioclinica Târgu Jiu, unde am fost informați că nu fac analize medicale cu trimitere de la medicul de familie, fiindcă nu au plafon alocat. Asta deşi Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a confirmat plafonul de 396.191 lei pentru acest laborator, pentru anul 2017.

Nici celelalte laboratoare din Târgu Jiu nu au acceptat bilete de trimitere de la medicul de familie, decât dacă eşti de acord cu o programare de peste două-trei luni, condiții în care biletul de trimitere expiră.

Laboratoare precum Medistar SRL, cu un plafon de 442.042 de lei, Centrul Medical pentru Sănătate Umană, cu un plafon de 396.398 de lei, refuză să primească bilete de trimitere mai devreme de două trei luni din momentul programării. „Cunosc problema, este la nivel național. La București, situaţia este mai puțin agresivă cu pacientul, pentru că sunt companii care au fonduri mai multe și plafoanele se epuizează ceva mai târziu. Asta se datorează faptului că există acele plafoane la furnizorii de servicii de investigații paraclinice, plafoane care sunt de ani de zile rămase la valori insuficiente. Este cea mai mare nedreptate din sistemul de sănătate, cea mai mare nedreptate tolerată de Guvern și de Ministerul Sănătății“, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților din România.

Soluții. Trebuie schimbat sistemul

Specialiştii din domeniu afirmă că trebuie schimbat întreg sistemul prin eliminarea acelor plafoane și atunci fiecare companie își atrage clientul în funcție de preț, așa cum se întâmplă în farmacii, și pot face o campanie de promovare a serviciilor lor, oferind avantaje pacientului.

„Dar trebuie să venim cu un pachet de măsuri, dacă eliminăm plafoanele să nu pățim ca la medicamente, unde în doi ani s-au acumulat arierate de peste un miliard de euro, 1,2 miliarde euro și atunci s-ar putea ca toată lumea să deconteze, toată lumea să facă analize gratuit și Casa de Asigurări de Sănătate să se trezească că are de plătit sume pe care nu le are trecute în buget, și atunci iar este un lucru care nu poate fi acceptat“, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților din România.

De exemplu, există posibilitatea fixării unor plafoane la prescriptor, sistemul unic integrat permite acest lucru așa cum avem acum la medicamente, un medic nu poate să prescrie mai mult de șase medicamente într-o lună, la fel și aici s-ar putea restricționa anumite analize care se fac degeaba, se fac doar ca să primească medicul respectiv comision de la furnizorul de investigații, fiindcă există sisteme electronice care urmăresc prescripțiile medicilor și mai departe laboratoarele plătesc acestor medici comisioane importante la negru, pentru că este o zonă unde se lucrează foarte mult cu bani lichizi și se plătesc aceste avantaje în funcție de ce prescrie, cum prescrie.

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Cele mai citite

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă